Cara Nak Buat Ikan Siakap Kukus
Boleh juga tambahkan bahan lain mengikut citarasa masing-masing. Nak buat sweet sour ni memang ada banyak version.
Resepi Ikan Siakap Stim Limau Ala Thai
3-4 ulas bawang putih dipotong nipis.
. 2 batang serai satu ketuk satu lagi Nina hiris halus. Jomm tengok resepinyer. 5-6 biji cili padi dipotong - optional.
Masakan stail Chinese ni memang semua simple tapi sangat sedap dengan penggunaan bawang putih dan halia yang banyak. Ikan nampak lebih garang semangatLepas ni hidangan ikan siakap 3 rasa atau sweet sour kita taklah melepek terbaring malas je ru. Senang pula tu nak buat.
Lepas ni ingat nak buat ikan siakap masam manis pulak. Pendek kata chinese cooking style memang menyihatkan. Tuangkan bahan ini ke atas ikan dan kukus hingga masak lebih kurang 15 minit.
Tabur bawang putih halia dan cendawan shitake. Ia juga tidak pedas dan boleh dimakan seluruh keluarga tak kira yang kecik mahupun yang tua. Resepi siakap stim sos tiram Assalamualaikum.
Sambung kukus ikan selama 15min atau hingga masak. Sebelum-sebelum nie Nina dah pernah masak Ikan Talapia Kukus Ikan Talapia Kukus Carca Marba Nina. CARA PENYEDIAAN IKAN SIAKAP STIM ALA THAI.
Dengar je asam pedas dah terbayang negeri Melaka macam-macam masakan asam pedas ada. Resepi daripada Cik Puan Shya ni memang nampak mudah dan senang nak follow. Kukus lagi lebih kurang 5 minit.
Sementara itu masukkan ikan dalam pinggan dan ketepikan. Ia biasanya digunakan untuk membuat air asam boi atau aiskrim ataupun dijadikan kudapan bagi peminat makanan. - ikan bawal cuci bersih bumbui garam dan merica - 2 siung bawang putih iris - 2 lembar daun bawang potong 4 cm Saus.
Dalam perkongsian kali ni saya nak share macam mana nak buat Ikan Siakap stim limau ni. Angkat dan tabur daun ketumbar lagi sekali. RESEPI SIAKAP TIGA RASA BUAT HIDANGAN PENGANTIN 12112012 damiaamna 0.
Kalau dah masukkan banyak garam kurangkan sos ikannanti masin -kukus selama 30 minit agak2. 1 ekor Siakap dibersih dan dikelar Bahan yang dicampurgaul bersama. Susun ikan pada pirex masukkan semua bahan di atas ikan.
Buang air ikan yang terhasil semasa proses. Campak-campak sahaja bahan yang ada dan kukus. -masukkan semua bahan2 yang dihiris kecuali daun bawang.
Masukkan ikan ke dalam pengukus. 1 ekor ikan siakap boleh kukus atau goreng 100 ml air boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih jika ikan dikukus 2 sb minyak untuk menumis Garam secukupnya. 1 ulas bawang besar diracik halus.
Cuci bersih ikan siakap dan letak dalam aluminium foilTumbuk hancur bawang putih bersama garamLumurkan pada ikan dan perap sekitar 15 minit. Kukus lagi dalam 10minit. Satukan dalam mangkuk kecil bahan hiris sos ikan sos tiram jus asam limau nipis asam boi gula serbuk perasa garam dan sedikit air.
1 ulas bawang besar dipotong nipis. 4 inci halia hiris nipis. Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.
Sesekali nak buat masakan Thai macam makan di kedai boleh follow resepi yang saya kongsikan ni. CARA MASAK KUAH STIM ALA THAI. Ni lah rahsia resepi dan cara.
Ada pelbagai cara nak hasilkan rasa yang sedap dan marvellous. Masakan ini sedap kerana buah asam boi memberi rasa yang masam dan manis. Serious simple dan rasa dia memang sedap.
Campurkan hirisan bawang putih bawang besar halia dan cili dalam mangkuk. Kemudian buka penutup kukusan masukkan tomato salted vege jika suka serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Biasanya kan kalau makan ikan siakap sweet sour memang kalau boleh nak yang ikannya rangup-rangup gitu.
Cara Buat Resepi Ikan Siakap Stim Limau. Untuk saya saya lebih sukakan rasa yang sedikit manis. Ok ni saja resepi ikan siakap kukus yang senang dan simple dari saya.
2 inch halia hiris nipis. Kjee plan nak kukus ikan tu ala teochew. Buka penutup kukus dan masukkan tomato.
Kukus selama 30 menit. Buat macam ni la baru A. -selepas tu masukkan sedikit sos tiramsos ikan dan sedikit kicap lemak manis.
Resepi Ikan Siakap 3 Rasa. Makan dengan nasi putih panas-panas ni confirm lebih berselera. Sebenarnya nak masuk apa-apa bahan dalam ikan kukus ni boleh je.
InsyaAllah sekali buat je pun boleh terus. Nak goreng ikan siakap ni bagi rangup ad acara dan tipnya tau. Kali nie Nina buat Ikan Siakap pula.
Kalau nak pedas siapkan cili padi potong. Apa yang menariknya resepi ni walaupun nama dia ikan stim limau tapi tidak gunakan periuk kukus pun. Dalam perjalanan balik saya meminta hubby singgah di kedai runcit untuk membeli ikan siakap dan bahan bahan untuk dimasak Ikan Siakap Kukus Chinese Style.
Kukus selama 15 minit. Ia membantu menaikkan aroma ikan siakap stim. Terima kasih Nasriah Ramli untuk perkongsian resipi Siakap Stim Limau ini.
Padamkan api dan masukkan sedikit air suam kiub pati ayam sos ikan gula cili padi hijau cili padi merah lebihan serai dan perahan jus limau. 1 ekor ikan siakap jenahak kerapu atau apa sahaja - dibersihkan. Ini adalah antara menu.
Resipi Ikan Siakap Kukus Berkicap. Resepi Ikan Kukus Halia Chinese Style. Garam gula dan sos boleh ditambah atau dikurangkan mengikut kesesuaian.
Jangn lupa bungkus dan cucuk aluminium foil di bahagian atasKukus ikan siakap 20-30 minit atau sehingga masak. Mula-mula sekali bersihkan ikan siakap dan hiris atau kelar badannya. 4 ulas bawang putih hiris nipis.
Kukus ikan selama 15 minit atau hingga masak. Cara Masak Resepi Ikan Siakap 3 Rasa Versi Thai. -Gaulkan ikan dengan sedikit garam masukkan ikan ke dalam bekas yang nak di kukus.
1 biji cili merah dipotong halus. Sementara itu satukan sedikit air bersama sos ikansos tiram dan gula. Eat Clean Resipi Siakap Stim Lemon Sedap Mudah Cepat.
Kukus selama 15-20 minit. Boleh juga tambahkan hirisan cili padi jika suka pedas. 1 ketul halia muda dihiris nipis - ikut lah nak banyak mana.
Yang penting kena seimbangkan rasa masam manis dan masin. 4 ulas bawang putih ketuk jer. Kemudian curahkan ke atas ikan.
1 ekor ikan siakap cuci bersih pastu rendam dalam air asam kejap pastu cuci bersih ketepikan. Masakan asam pedas ada banyak versi asam pedas Melaka kuahnya lebih pekat dan perlu ditumis kalau asam pedas Kelantan dan. 1 ketul halia muda dihiris nipis - ikut lah nak banyak mana.
Goreng bawang putih yang dicincang tadi sehingga warna keemasan dan rangup. Kemudian tambahkan garam gula dan perahan jus limau nipis. Tapi kali ni lain sikit Resepi Asam Pedas Ikan SiakapJarang-jarang ikan siakap buat masak asam pedas ni biasa masak tiga rasa je.
Kukus ikan dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada api perlahan. Kukus cara Teochew ni mudah. 1 biji lobak merak dipotong halus memanjang.
2 ulas bawang putih dicincang. - 4 buah hioko rendam air panas sampai. Kukus lagi 5 minit.
Cili padi secukupnya ikut laaa nak buh berapa. Jangan terlalu banjir dengan kuah dan rasa kuah pun padu. Kemudian curahkan ke atas ikan.
Aturkan cendawan butang dan daun ketumbar atas ikan. Kemudian taburkan hirisan bawang putih halia dan masukkan serai. Tuangkan bahan sos kicap sos tiram minyak bijan dan lada sulah ke atas permukaan ikan.
Biasanya untuk kukus cara Teochew ada orang Cina yang guna buah plum dalam botol ataupun sayur jeruk. Resepi Ikan Kukus Halia Chinese Style. Cincang bawang putih secara kasar.
1 ekor ikan siakap jenahak kerapu atau apa sahaja - dibersihkan. Air Sos ikan 1 Kiub bilis. Minyak masak dipanaskan ke dalam kuali dan kemudian dituangkan atas permukaan ikan siakap.
Resipi Ikan Siakap Stim Ala Thai Mudah Cepat Nak Masak Campak Campak Dah Siap
Resepi Ikan Siakap Stim Yang Mudah Dan Sedap
Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Paling Simple Tapi Power Tak Ada Pengukus Kuali Pun Boleh
No comments for "Cara Nak Buat Ikan Siakap Kukus"
Post a Comment